В търсене на Понорското конче

В търсене на Понорското конче
Тъй стана, че едно приятелче сподели снимка на група планинари, правена по време на разходка из Понор планина. На нея се виждаше как са „обикрачили“ (както казват в Брезе) един скален ръб досущ почти като Кончето в Пирин. Снимката беше озаглавена „Понорското конче!“.Представете си изненадата ми. На доста места съм бил в Понор, но за подобно нещо не бях чувал и виждал. Веднага писах на автора на снимката, за да го попитам къде точно е това място. За съжаление той не ми отговори. Трябваше сам да намеря отговора.

Започнах да търся аз интернет, но така и никъде не се споменаваше за Понорско конче. Нито в пътеводители, нито в карти… нищо. Разпитвах хора, които евентуално знаят нещо, но безрезултатно. Разглеждайки профила на автора на снимката обаче, видях че се е „чекирал“ само час и половина по-късно на Каишов връх. Това стесняваше доста кръга от вероятности, но пак намирането щеше да е ако не трудно, то поне бавно. Щастието ни се усмихна, в лицето на друг участник във въпросния преход. От него получихме вече доста по-конкретни указания за местоположението на Кончето, както и изходната точка на маршрута, по който са го намерили. Това беше повече от достатъчно. На една от картите успях да локализирам скален ръб наоколо, който с много голяма вероятност трябваше да е търсеното от нас Конче.

С Марио така или иначе търсехме подходяща дестинация за неделно планинарстване. Изборът ни беше очевиден и нямах търпение. Тръгваме да търсим Понорското конче.

Времето беше тихо, спокойно но и вече снежно за разлика от снимката, която имахме за ориентир. Тръгнахме от Санаториума в село Искрец на север в посока Каишов връх. Благодарение на указанията и правилната ориентация се оказа, че предположенията ни са верни и успяхме да открием, каквото търсехме – Понорското конче.

Изглеждаше по-различно в бялата си премяна. Едно такова чисто и необяздено. По липсата на чужди следи в снега можехме да заключим, че скоро човешки крак не е стъпвал насам. Дали Понорското конче може да се мери със своя по-голям брат в Пирин? Вероятно не, но във всеки случай е находка, която не е за изпускане. Oсобено в съчетание с изкачването на Каишов връх и последващите възможности за преход, които се откриват.

GPS координати на Кончето 43.01051, 23.29034

С благодарности към Марио Денков – откривателят на Понорското Конче!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *