Санаториум Цар Фердинанд I

КООРДИНАТИ


GPS

42.98666, 23.27612


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Специализирана белодробна болница „Цар Фердинанд I“ или както местните жители на село Искрец си го знаят “Санаториумо” и главната забележитеност на село Искрец. Не случайно българите от всички краища на родината свързват името на селото именно с него. Той е едно от най-старите лечебни заведения у нас, за подобен вид заболявания. От началото на миналия век, той е убежище за болните от туберкулоза.

В сайта на болницата (sanatorium-iskrec.com) можете да прочете интересната история на болничното заведение. Лично цар Фердинанд I назначава специална комисия, която да обиколи България и на базата на климатични измервания да изберат най-подходящото място за белодробна болница. Спират се на Искрец, който печели с целогодишната липса на мъгли и по-високата концентрация на кислород във въздуха. Болницата е построена с дарение на Царя и е открита през 1908 г.

Посещавайки това място няма как да не си кажете – да, това е идеалното кътче за болнично заведение. Въздухът е идеално чист, навсякъде има гора, а малката рекичка, която тече наоколо допълва идиличната картина.

Чарът и обянието на това място се допълват от Искречкия манастир „Успение Богородично“ построен през 1110 г. в самия двор на Санаториума. Това е с уникална седмоъгълна форма.

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

Искрец

Достъп

пешаколелоавтомобил

Маркировка

няма

Указателни табели

не

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *