Понор Студена река

КООРДИНАТИ


GPS

43.080953, 23.229655


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Понорите са много интересни феномени, които като едни истински сифони събират водата от поточетата наоколо, за да я отведат под земята. Понори можете да откриете край връх Равно буче, на север от село Бракьовци и на много други места в планината. Най-популярният понор в планината, обаче си остава този на Студена река.

Началото на Студена река дават няколко малки планински потока, спускащи се от южните склонове на Кознишкия дял на Стара планина. Реката поема по своя път в самото сърце на планината и едва след няколко километра потъва вдън земя. Така тя образува характерният за планината понор или наречен още губилище. Това е място, в което реката буквално изчезва в земята (губи се), за да се появи отново на повърхността на километри разстояние.

През втората половина на миналия век, местните жители правят експеримент като пускат оцветител във водите на Студена река. Няколко дни по-късно оцветените води се появяват отново на повърхността, няколко километра на юг, при изворите на Искрецка река, в покрайнините на село Искрец. Нищо не се губи, още по-малко водата.

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

Зимевица

Достъп

пешаколело

Маркировка

няма

Указателни табели

не

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *