Връх Равно Буче

Първенецът на Понор планина

КООРДИНАТИ


GPS

43.08703, 23.16538


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Със своите 1499 метра, Равно буче е най-високият връх в Понор планина. Много източници присъждат първенството в това състезание на връх Сърбеница, но всъщност той е с няколко метра по-нисък.

Равно буче е лесно достъпен връх. Основните подстъпи до него са два. Най-лесният начин е да тръгнете от някогашната хижа Петрохан в посока изток. Друг малко по-дълъг маршрут води началото си от село Бракьовци, като се тръгва на север по широки коларски пътища. Поемайки по този път, по време на изкачването, ясно можете да забележите границата, разделяща Малък и Голям Понор. Лесният достъп до върха го прави идеален за планински туризъм, дори с малки деца.

Северният склон на върха е горист, но на юг можете да се порадвате на хубави гледки към множество върхове и планински била.

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

ПетроханБракьовци

Достъп

пешаколело

Маркировка

жълта

Указателни табели

да

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

2 отзив за „Връх Равно Буче

  1. Любо

    Първият ми същински досег с Понор планина беше до първенеца Равно буче, качихме го по маршрута от Бракьовци. Приятен, като цяло лек преход, с много хубави понорски гледки наоколо – зеленина, цветя и играещи си по склоновете на околните върхове сърни. Планински рай!

  2. Радо

    Не много обзорен връх, но преходът до него и от Бракаьовци и от Петрохан си заслужава.
    Първенецът си е първенец!

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *