Водoпад Скакля

КООРДИНАТИ


GPS

43.03553, 23.33058


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Водопад Скакля е сред най-посещаваните забележителности на Понор. Класическият начин да достигнете до него е по Искърското дефиле с автомобили или влак, като сетне поемете пеша по Вазовата пътека свързваща селата Гара Бов и Заселе.

Споменавайки Иван Вазов и Заселе, не можем да не ви разкажем една случка, за която месните ще ви кажат, че е самата истина. Народният поет много обичал да се разхожда в района и при един от походите преминал през ливада с висока трябва, която скоро е трябвало да се окоси за храна на животните. Местен човек от селото го видял и му направил забележка, че мачка тревата и това ще затрудни косенето, на което Вазов отговорил:

– Но, господине, аз съм поет.
– Поет – непоет, я съм на Заселье кмет! – авторитетно отвърнал човекът.

Има защо тези места да са били присърце на поета и пътеката до водопада да бъде наименувана на него. Преходът по пътеката е много приятен с прохладата гора и скокове на река Скакля. В наши дни са изградени кътове за отдих.

Реката скача от прелестен скален венец с няколко тераси с обща височина 85 метра. Скакля е малка рекичка, така че ще намерите водопадът по-пълноводен предимно през пролетните месеци, а пътеката ще ви отведе в самото му подножие, така че къпането ви е осигурено.

По-нататък пътека изкачва венеца чрез няколко каменни стълби и стига до село Заселе. Гледката отгоре към дефилето на река Искър е смайваща. Веднъж стигнали Заселе имате няколко опции да хапнете и да потеглите към все хубави дестинации – вр. Була, вр. Сърбеница, долината река Пробойница, а защо не и към връх Тодорини кукли.

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

ЗаселеГара Бов

Достъп

пеша

Маркировка

синяжълта

Указателни табели

да

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *