Колкина дупка

КООРДИНАТИ


GPS

43.05816, 23.27711


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Към момента, Колкина дупка е най-дълбоката пещера в България (-543 м) и една от най-дългите (15 555 м), това не винаги е било така. До 2009 година, дълбочината ѝ е едва -67 м, а дължината 46 м. От 2009 година насам пещерата е обект на непрестанен интерес и проучване от страна на пещерен клуб „Под Ръбъ“, село Церово.

Откритията там продължават, като проучванията стават все по-сложни и по-уморителни. За момента в пещерата има два оборудвани и активни лагера. В тях е наличен бивачен и алпийски инвентар, храна и всичко нужно за престой и проучване.

За достигането до лагер „Калоян“ (втори лагер) е нужно между 8 и 12 часа. Проникването до там е съчетано от преминаване на пропасти, зали със завидни обеми, тесни и дълги меандри, пасажи обливани от постоянно течащи реки и изключително тесни преси.

Дори за подготвени и опитни спелеолози изследването на Колкина дупка е истинско предизвикателство! Проучванията там продължават, само времето и упоритостта на изследователите ще са нужни за още нови открития в сърцето на Понор планина.

Текст и снимки Пещерен клуб „Под Ръбъ“, село Церово
Благодаря Милена Ненова

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

Зимевица

Достъп

пещерна екипировка

Маркировка

няма

Указателни табели

не

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *