Връх Чурилек

КООРДИНАТИ


GPS

43.09076, 23.1243


ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Връх Чурилек е висок 1422 м.н.в. и е разположен в най-западния край на Понор планина над село Гинци.

Върхът е лек и приятен за изкачване, панорамен е и предоставя гледки към вътрешността на Понор, към съседни планини като Козница и Берковска планина, както и към по-далечни като Витоша и Рила. Челото му е скалисто, а около върха могат да бъдат наблюдавани типични за Понор планина карстови образувания и форми.

Интересен е произходът и значението на името на върха. В някои стари карти върхът е именуван Чуриля. По мнението на различни автори, възможно е името Чурилек да е заимствано от лично (Чурил) или селищно име (Чурилек, Чурилово), както и да е свързано със старобългарска или славянска дума със значение на пуша, пушек, дим, комин. При всяко положение името на върха е любопитно и заслужава да бъде доизяснено.

Начални пунктове за изкачване на Чурилек са Петроханският проход, с. Гинци и с. Бракьовци, като и при трите маршрутът основно или частично преминава по Историческия път, маркиран със синя маркировка. Това прави изкачването на Чурилек чудесно допълнение при преминаването на Историческия път пеша или с колело.

От село Гинци върхът може да бъде изкачен по кръгов маршрут, преминаващ по немаркирани черни пътища (например качване откъм махала Велиндренци и слизане през махала Селището), като по билото на планината Историческият път свързва тези два подхода от/към Гинци.

Върхът изглежда по-внушително гледан от север и североизток, откъдето преминаването без пътека директно по склона му е с около 120 м. положителна денивелация.

Изкачването на върха може да бъде комбинирано с изкачване на съседните на него върхове Бабин кръст (1407 м.) и Момина чука (1414 м.).

УСЛОВИЯ

Изходен пункт

ПетроханГинциБракьовци

Достъп

пешаколело

Маркировка

няма

Указателни табели

не

ВИЖ НА КАРТАТА

ИМА ГРЕШКА? ПИШЕТЕ НИ НА TD@PONORIA.COM

НОВО ТЪРСЕНЕ

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *