Младо семейство изгражда с дарения зала за катерене в Брезе

Младо семейство изгражда с дарения зала за катерене в Брезе
Мартин Пенков е от новите жители на с. Брезе, след като през 2018 г. купува къща и започва да я ремонтира, а после се преселва там със семейството си. Той е (бивш?) състезател по спортно катерене, може би единственият обущар в София за катерачни обувки – еспадрили, отскоро е член на Управителния съвет на Българската федерация по катерене и алпинизъм, а от няколко години разработва скалния обект край Брезе, като е направил много от маршрутите там. Година-две след преселването на семейството му в селото, по време на пандемията, им хрумва да направят зала за катерене там. Това предизвиква почуда – кому е нужна зала в село, затънтено в планината, и с малко на брой хора, които биха ползвали подобна придобивка.

“Идеята ни е да развием клуб и клубна дейност, за да може местните деца да практикуват нашия спорт. В селото има стотина постоянно живущи, от които около 10 деца, но долното село – Искрец, е с много по-голямо на брой население, има училище, детска градина. Със сигурност в бъдеще ще развиваме този клуб, за да участваме и по състезания. В селото има 6-7 катерачни семейства. Ще събираме членски внос от тях. В момента не искаме да събираме пари от децата, със сигурност”, казва Марто.

Залата се намира край пътя, в помещение в кметството, където преди е имало магазин. Вземат го под наем от местния кооператив. За целта контактуват с местните, най-вече – с кмета, който им помага за почистването. Помещението е било доста затрупано, но в момента е почистено изцяло и залата е почти готова. Остава да бъдат набавени хватки – едно от най-големите пера в построяването на една стена за катерене.

“Трябват ни около 2000 хватки, за да я напълним, което е доста пари, от порядъка на 3000-4000 лева”.

Почти 90% е изградена от дарения, от различни хора, които по различни причини са подкрепили каузата.

“Има хора, които не са свързани нито със селото, нито с катеренето, и дариха доста голяма част от сумата, специално за дюшеците. Другата част от нещата са от хора, пряко свързани с катеренето. Помагат, защото се радват на ентусиазма, който имаме, а той се увеличава стремглаво”, шегува се Марто.

Той смята, че все повече хора ще искат да живеят в Брезе.

“Защото е много хубаво село, намира се в центъра на Понор, има изключително красива природа, чист въздух и самите хора, които живеят тук, са страхотни – винаги откликват за каквато и да било помощ, абсолютно винаги ще помогнат, каквото и да става”.

Що се отнася до скалите край селото и потенциала им за развитие като обект за катерене, в момента, на основния сектор, вече има около 100 маршрута – направени за двете държавни първенства, проведени тук през 2018 и 2023 г., и по няколко проекта, финансирани от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

“Потенциалът е доста голям. Може би около 600 маршрута би побрал сегашният сектор. Селото също има накъде да се развива – доста хора разпитват за имоти тук. Надявам се в бъдеще да заселим още млади хора, които се занимават с планини и с катерене”, казва Марто, преди да отиде в залата, за да покатери в дъждовния ден, неподходящ нито за работа, нито за скали.

Таня Иванова

2 мисъл за „Младо семейство изгражда с дарения зала за катерене в Брезе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *